NKÜ Mimarlık Bölümü 2014-2015 Yılı

Mimari Tasarım II
Yrd. Doç. Dr. Esen Gökçe Özdamar

Mimari Tasarım I
Yrd. Doç. Dr. Esen Gökçe Özdamar /// Yrd. Doç. Dr. Okşan Tandoğan

15 Mart 2015 Pazar

Çamlık kafe örüntü çalışmaları

17 Mart Salı günü: Çamlık Kafe'de gözlemlenen doğal örüntülerden yola çıkarak Salı gününe hazırlanması gereken çalışma:


  • Gözlemlediğiniz ve üzerinde çalışmak istediğiniz örüntülerden birini seçerek (ağaç kabuğı, kozalak, toprak, bitki vs.) fotoğraflayınız. 
  • Fotoğrafı A3 boyutunda dikey olarak renkli baskı alınız
  • Fotoğrafa bakarak incelediğiniz örüntüyü şuradaki örneklere (Tessellation ve origami) bakarak siyah keçeli bir kalem ve cetvel ile A3 eskiz kağıdına dikey olarak çiziniz (fotoğraf kopyalamak için değil, bakmak için kullanılmalı).
  • Eskiz kağıdına çizdiğiniz matematiksel örüntüyü maket kartonu kullanarak A3 boyutunda bir katlantı (folding) haline getiriniz. (Bu çalışma örneğin kozalağı seçtiyseniz form olarak kozalağa benzememeli ve birebir aynısı olmamalı, ama örünütden yola çıkarak, örüntünün tüm formu katı bir model olarak oluşturmaya çalışması şeklinde düşünülmeli) Esinlenmek için buraya bakılabilir.
Salı günü bu çalışmanın bir ileriki aşamasını yapacağız. Biyolojik örüntü çalışmasına geçmeden önce aşağıdaki çalışmayı ders içinde yapacağız:


Derse getirilmesi gereken ek malzeme:
min. 60 x 100cm boyutlarında herhangi bir atık kumaş (daha büyük boyutlarda açık renkli ve tek renk kumaş olmasında fayda var: Kumaşı seçtiğiniz örüntüye dönüştüreceğiz, katlama, kıvırma olacağından dolayı ek kumaş ya da daha büyük kumaş getirilebilir)
boya: suluboya/guaş/kumaş boyası/mürekkepler, fırça / sünger
uzun cetvel (ölçülü t cetveli) 
toplu iğne, iplik, ipler
zımba / delgeç
her türlü yüzey çizici / delici alet